• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

21 mai – Hramul Bisericii

„Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul”

din satul Făureşti

IMG 3262     IMG 3263  

Hramul satului sau mai bine-zis Hramul Bisericii este una dintre sărbătorile cele mai aşteptate de moldoveni. Căci fiecare localitate în această zi, fiecare locuitor îşi aşteaptă oaspeţii dragi, rudele, dar, totodată, mulţumeşte Sfântului ocrotitor pentru belşug, pentru sănătate şi pentru ruga de zi cu zi. 

  Satul nostru, Făureşti, se poate mândri şi mai mult în această zi, căci dacă în an au sărbătorit Primul Hram al Bisericuţei noi-construite, anul acesta Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul, prin rugăciunile sale şi ale enoriaşilor a adus o nouă bucurie în sat – apa în casa fiecăruia. Da, într-un timp mai scurt decât un an, făureştenii se bucură de scumpa apă. Şi aşa a binevoit Domnul ca tocmai în Ziua Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul să fie sfinţit apeductul şi apa.

IMG 6581  IMG 6586        Momentul de inaugurare a avut loc după Sfânta slujbă, chiar pe teritoriul bisericuţei, căci aici s-a ajuns la concluzia că e punctul cel mai înalt de unde porneşte apa.

La ceremonia de ianugurare au fost prezenţi directorii instituţiilor din localitate, agenţi economici şi consilierii comunei Ciorescu.

Momentul tăierii panglicii a fost inaugurat de către Primarul Comunei Ciorescu, dl Ion Scripnic, Cetăţeanul de Onoare al comunei – Pleşca Boris şi directorul-interimar al Regiei Comunal-Locative Ciorescu, dna Dedov Elena.

IMG 3264  IMG 3265

În mesajul său de felicitare, adresat locuitorilor, dl primar, Ion Scripnic a menţionat că lucrurille frumoase şi măreţe, de durată sunt făcute de oameni, pentru oameni. Căci ei o merită pe deplin. Iar iaugurarea apeductului, înălţarea bisericuţei sunt un argument viabil, că aceşti locuitori şi-au dorit acestea de multă vreme, înseamnă că Domnul i-a binecuvântat după fapte. Şi să credem că lucrurile măreţe vor continua.

Ca şi la orice hram de la noi, pe parcursul zilei au avut loc competiţii sportive la fotbal, la ridicarea greutăţii, dar cel mai incitant sport a fost trânta la cocoş, iepure şi berbec. Nici vântul, nici ploaia care se apropia nu i-a speriat pe luptători, căci fiecare dorea să-şi măsoare puterile sau poate totuşi visau să ridice berbecul de coarne. Trănta a fost frumoasă, dar câştigă mereu cine-i mai ager şi mai puternic, desigur. Şi în acest an berbecul a fost câştigat pe dreptate de Constantin Ion, iar iepurele de Gavriliuc Igor.

IMG 3285 IMG 3267 IMG 3288               

Spre seară, către ora 18.00, tot satul a ieşit în centrul localităţii la sărbătoare să petreacă şi să-şi vadă copiii în scenă cântând şi dansând. În cadrul concertului de sărbătoare, organizat de către Casa de Cultură a satului Făureşti au participat copii şi tinere familii care au ţinut tot într-un cântec şi dans tot concertul. 

    Abia când s-a întunecat de-a binelea surpriza serii organizată de Primăria Comunei Ciorescu a fost una mult aaşteptată de toţi. În scenă s-a urcat îndrăgitul intepret – Igor Cuciuc care a incendiat atmosfera de sărbătoare. Dar adevarata surpriză au fost focurile de artificii lansate între acele dealuri de basm.

IMG 3390 

 Din spusele locuitorilor (se înţelege că le-a plăcut sărbătoarea) la anul vor cere ca Hora satului să continue până dimineaţă.

                                    Să ne trăieşti, satule drag, Făureşti!

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup