• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

27 octombrie 2016 –

105 ani de la fondarea localităţii Ciorescu

cu Hramul Bisericii “Sfânta Cuvioasa Parascheva”

 

Satul - univers al valorilor supreme,

tezaurizate în conştiinţa neamului

1

 105 ani sunt mulţi sau puţini? Nu se ştie, doar istoria poate să ne dea acest răspuns. Dar cert e faptul, că în toţi aceşti ani satul Ciorescu s-a dezvoltat, a devenit mai frumos, mai modern şi mai prosper. Aceasta înseamnă că are trecut, prezent şi are viitor. Fiindcă aici locuiesc oameni cu suflet mare şi nobil şi fiecare încearcă să contribuie cât de puţin la promovarea imaginii satului în care locuieşte.

Hramul localităţii, mai corect-spus Hramul Bisericii, începe mai întâi de la Sfântul locaş divin.

Tot astfel a început şi ziua de 27 octombrie cu mulţumiri şi rugăciuni către Sfânta Cuvioasa Parascheva şi către Bunul Dumnezeu. Apoi enoriaşii din Biserică, împreună cu primarul comunei Ciorescu, consilieri şi alţi locuitori ai comunei au mers împreună cu parohul bisericii – Vasile Stamati şi au înălţat un Tedeum în faţa monumentului fondatorului acestei localităţi – Ion Gheorghe Ciorescu.

         6   18

Satul era deja în mare veselie. Tinerii sportivi microbişti alergau pe ministadionul de fotbal după o minge, în speranţa că vor câştiga atît meciul cât şi mingea. Alţii, şi mai sprinteni, s-au antrenat într-o luptă frumoasă – trânta moldovenească şi au luptat, până au învins cei mai puternici: trînta la cocoş a fost câştigată de Balan Sorin, iepuraşul a ajuns la Pleşca Mădălin, iar berbecul aparţine pe bună dreptate luptătorului Constantin Ion.

28                                            

De altă parte a terenului s-a disputat între mai multe echipe de rugbişti Turneul de Rugby-7 juniori, condus de antrenorul Cebotari Ion. Jocul a fost asistat şi monitorizat chiar de preşedintele Federaţie de Rugby – dl Vasile Revenco, care a înmânat diplome celor mai buni jucători, iar primarul comunei Ciorescu – dl Ion Scripnic a premiat cu medalii echipele câştigătoare.

24        

Festivitatea de inaugurare a sărbătorii a început cu un dans-generic care a scos în evidenţă esenţa şi existenţa localităţii, unde au fost prezentate şi arborate drapelele şi stemele satelor din componenţa comunei Ciorescu – Goian, Făureşti, Ciorescu.

În mesajul de felicitare al primarului comunei Ciorescu dl Ion Scripnic, a mulţumit tuturor locuitorilor pentru receptivitate, colaborare, promiţând că în orice situaţie el va fi alături de oameni şi va persevera şi în continuare la prosperarea ei. În acest context a ţinut cu tot dinadinsul să aducă câte un premiu bănesc pentru cel mai tânăr locuitor al localităţii – Plămădeală Tabita –Cătălina şi cea mai tânără familie nou-formată– Griţac Igor– Sîrcu Alina, urându-le ani mulţi şi sănătoşi.

Dumnealui a făcut referire şi la simbolistica localităţii care a fost aprobată şi adoptată la 28 iulie 2016 de către Consiliul comunei Ciorescu şi care reprezintă geneza şi identitatea fiecărui sat.

Alături de primarul comunei Ciorescu i-am avut ca oaspeţi pe primarul oraşului Cricova – Valentin Guţan, preşedintele Fedraţiei de Rugby –Vasile Revenco, consilierii comunei Ciorescu. Parohul bisericii – Vasile Stamati a binecuvântat sărbătoarea şi a invitat oamenii să nu uite să aducă mulţumiri Sfintei Cuvioase Parascheva pentru toate binecuvântările şi rugăciunile ei pentru noi.

Alaiul cu oaspeţi, coborând din scenă, a continuat să viziteze expoziţiile prezente la sărbătoare şi chiar să guste din unele produse şi bucate propuse spre vânzare. Iar evenimentul şi-a continuat derularea.

În scenă au urcat rând pe rând tineri de la instituţiile de învăţământ din localitate unde şi-au etalat talentul în cântec şi dans de la cei mai mici, de la instituţia preşcolară nr. 220 până la ansamblul etalon “Basarabencele” şi formaţia de dans “Platinum dance show”. Pentru prima dată au evoluat şi formaţii noi de tineri, creând un nou band “Trio Star”.

Totuşi susprizele aveau încă să înceapă mai târziu când s-a dat start extragerii tombolei aniversare. Fiecare, din cei prezenţi aştepta ca biletul lor să fie cel câştigător. Şi chiar dacă nu nu s-au ales cu nici un cadou, au rămas foarte mulţumiţi, căci au avut ocazia să o asculte şi să fie cât mai aproape de interpreta de muzică uşoară Anişoara Puică. Atât de mult a fost aşteptată, încât publicul nu o lăsa să plece.

32    38        

Imediat după evoluarea Anişoarei Puică primarul comunei a oferit încă efervescentă surpriză cu lumini prin show-ul de artificii de neuitat.

Nici nu a coborât bine din scenă un interpret şi déjà a urcat altul. Şi de această dată a fost o interpretă, numai că de muzică populară. Este vorba de folclorista Ioana Căpraru. A urcat în scenă şi a salutat publicul, apoi a coborât şi a cântat şi dansat o oră întreagă printe cei prezenţi la eveniment. Şi toate piesele una după alta au fost dansante, fanii chiar cântau alături de ea, o îmbrăţişau şi nu-I permitea să plece. Au rămas foarte mulţumiţi că au pozat alături ea, şi-au permis să o îmbrăţişeze şi să comunice cu ea. Sărbătoarea a culminat cu hora satului unde amatorii de dans au dansat până după miezul nopţii în centrul satului şi s-au distrat de minune.

Să nu uităm cât vom mai fi, să revenim la baştină, să ne păstrăm valorile şi tradiţiile ca să ne creăm un viitor sigur, demn de trecutul celor ce ne-au lăsat drept moştenire prezentul, iar satul este acel element care ne asigură dăinuirea ca neam şi entitate.

 LA MULŢI ANI SATUL NOSTRU SCUMP – CIORESCU!

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup