• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

 

 ROMANȚĂ...DOR SAU CÂNTEC?

IMG 6155 

Se pare că suntem infinit mai  sensibili decât toate popoarele lumii şi că nu putem păstra în noi ceea ce simţim în anumite momente ale vieţii. Trebuie să povestim întregii lumi, despre fericirea sau nefericirea noastră. Modelul romanţei este simplu: fericirea sau nefericirea este transmisă ascultătorilor prin cântec, fiind completat cu sentimente de iubire, trandeţe, duioşie, speranţă şi cu un sincer dor inefabil. Altfel-spus, romanţa este cântec de dor.

Apariţia romanţei a fost ceva obligatoriu în istoria noastră, din simplul motiv că suntem un neam sentimental. Iubim cu sinceritate, ne sfâşie adeseori un dor cumplit, plângem cu tristeţe amară sau râdem cu bucurie în ochi. Cine putea să exprime mai bine aceste simţăminte decât romanţa? Am plămădit din sufletul nostru acest gen muzical, pentru a putea să eliberăm din noi toate trăirile frumoase şi omeneşti.

IMG 6102   IMG 6093

Când se crede că genul de romanţă s-ar fi oprit din continuitate, la noi, în Moldova, şi anume în comuna Ciorescu, acest gen capătă amploare. A devenit déjà o tradiţie bună ca în fiecare an, la sfârşitul lunii ianuarie, în cadrul Şcolii de Arte să se organizeze un Festival incomparabil “Crizantema Albă”, care în acest an a ajuns la a VII-a ediţie. În seara zilei de 29 ianuarie 2017 amatorii de romanţe şi nu numai s-au întâlnit în sala festivă a Şcolii de Arte, asistând la un program variat de romanţe, eliberându-şi emoţiile de tristeţe şi bucurie ascunse în adâncul sufletului.

Şi de această dată Festivalul a decurs în două acte, unde au evoluat mai întâi generaţia mai tânără, iar în partea a doua am avut ocazia să-I ascultăm pe tinerii şi profesorii Şcolii de Arte, care au trăit la maximum fiecare sentiment transmis de mesajul romanţei. Cu respiraţia întretăiată am ascultat interpretarea profesoarei de canto   - Tamara Balan, dar şi prestaţia scenică a profesoarei Coliban Natalia.

Drept surpriză a serii a fost interpreta – Lora Ciobanu-Sărbuşcă, muzician, profesoară, autoarea manualului de teorie a muzicii, care ne-a încântat auzul cu două romanţe inedite.

Seara a culminat cu premierea tuturor participanţilor, fiind apreciaţi cu diplome de participare şi dulciuri şi tradiţionalele crizanteme albe - simbol al Festivalului.

Considerăm că actuala generaţie nu ar tebui să marginalizeze romanţa. Ea ar trebui să reziste la scurgerea timpului şi să rămână permanent proaspătă şi tânără.

IMG 6215 

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup