• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

         70 de ani de la finele celui de-al Doilea Război Mondial

 

IMG 0815“Patria este înlăuntrul nostru   
şi o ducem cu noi peste ţări şi mări… 
  Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul plămădit cu
sânge şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri…“

      

 

 

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Da, sunt 70 de ani de cînd a luat sfîrşit cea mai profundă rană a omenirii Războiul care a luat milioane de vieţi, dar amintirea şi durerea de atunci încă nu s-a stins.

Comuna Ciorescu a avut deosebita ocazie să asiste la evenimentul consacrat aniversării a 70 de ani de la ziua Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi în Independenţa Patriei, organizat la data de 8 mai 2015 în scuarul Şcolii de Arte.      La sărbătoare au fost prezenţi doar 5 veterani din cei mulţi plecaţi, participanţi în luptele celui de-al Doilea Război Mondial. Aceştia au fost: Vasiliu Alexei, Lîsîi Ivan, Scripnic Vladimir, Donţul Nicolai şi Osipov Vasilii.
   Pentru curajul, dîrzenia şi devotamentul Dumnealor instituţiile militare din localitate - Centrul de Instruire din s. Goian, militarii angajaţi ai penitenciarului nr. 10 şi unitatea Militară nr. 1006 au adus onorurile militare respective eroilor.
   În cadrul evenimentului au luat cuvînt mai multe personalităţi importante ale localităţii: primarul comunei Ciorescu – dl Scripnic Ion, parohul bisericii “Sf. Cuv. Parascheva” - părintele Vasile Stamati, din numele Consiliului local Ciorescu – cetăţeanul de onoare al localităţii – Pleşca Boris, directorul Liceului Teoretic ”N. Bălcescu”, doctor în istorie - Nicolae Bragari, Şefa Penitenciarului nr.10-Goian, locotenent-major de justiţie – Liuba Jignea, preşedintele veteranilor din localitate – Arabadji Stepan, fiecare dintre ei menţionînd că nimic nu este mai valoros pentru om, decît liniştea şi pacea în patria în care s-a născut.
IMG 0998
     În alocuţiunea sa, primarul comunei Ciorescu i-a felicitat pe toţi cu acest eveniment important pentru omenire, mulţumind, în special, şi aducînd plecăciune, veteranilor pentru bărbăţia şi devotamentul cu care au luptat şi şi-au apărat ţara, înmînîndu-le cu această ocazie distincţia cea mai înaltă a localităţii Medalia de Excelenţă “Ion Gheorghe Ciorescu”, însoţit de un mic suport financiar. De asemenea le-a înmînat şi medalia comemorativă aprobată de Parlamentul RM “70 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de al Doilea Război Mondial”. 
   
Oaspeţii sosiţi la eveniment au asistat, poate, la momente unice din istoria localităţii, stînd alături de unicii veterani rămaşi în viaţă, care cu atîta simplitate şi bucurie primesc momentele de pace care îi înconjoară. 
IMG 0823
    În semn de dăinure a PĂCII ŞI LINIŞTII s-au lansat baloane şi hulubaşi prin care s-a înălţat o rugă a noastră de-a pururi : Războaie nicicînd nu mai fie!!! La această zi de cinstire a eroilor trebuie să ne  reamintim că mulți dintre foștii camarazi de arme  nu s-au mai întors la casa părintească, la familie și copii, la prieteni, osemintele lor rămânând pe pământuri străine, fără cruci la căpătâi, flori sau lumânări. Astăzi, să-i onorăm  prin clipe de adâncă tăcere.
IMG 1111

Suntem generaţia care trebuie să plecăm fruntea în faţa sacrificiului acestor oameni care au luptat pentru acest sfînt pămînt

Pentru curajul, dîrzenia şi devotamentul Dumnealor -

                    Vă mulţumim, scumpii noştri veterani!!!

                            Cu   deosebită admiraţie şi stimă,

                  PRIMAR      ION SCRIPNIC

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup