• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

“Şi toate vin din dragostea de carte….”

 titlul biblioteca

Biblioteca… O uşă spre numeroase vieţi. Ea este o împărăţie, e locul unde cărţile au viaţă. Biblioteca este un templu al învăţăturii, căci doar acolo poţi să-ţi hrăneşti sufletul şi gîndul cu cele mai diverse cunoştinţe.

Ea, bibilioteca, ne ghidează ca printr-un labirint plin de enigme, ce ne ajută să devenim mai inteligenţi, mai buni şi nicăieri nu vom găsi un limbaj mai frumos şi mai corect, decît în carte.

Luni, 19 septembrie 2016, Biblioteca Publică Ciorescu a împlinit 50 de ani de fondare.

E mult sau puţin? Mult, cînd gîndim jumătate de secol, dar puţin de ani, căci totul abia este la început.

50 de ani e vîrsta cînd se face bilanţul activităţii, e vîrsta maturităţii, împlinirilor şi realizărilor frumoase, dar totodată e vîrsta căutării continue de sine, întrebîndu-te ce poate urma mai departe?

Cu 50 de ani în urmă, la 19 septembrie 1966, Biblioteca Publică Ciorescu (anterior Biblioteca sătească din satul Cricova-Nouă) a fost creată ca filială a Reţelei centralizate de biblioteci din raionul Criuleni. Biblioteca avea funcţia de a deservi cititorii satului Cricova-Nouă şi satul Goian.

În 1990 devine filială a Bibliotecii Municipale “B.P.Haşdeu” cu statut de bibliotecă comunală, care deservea cititorii satelor din componenţa comunei Ciorescu: Ciorescu, Goian şi Făureşti.

Din 15 mai 2000 face parte din componenţa Primăriei comunei Ciorescu.

Pe parcursul acestor decenii biblioteca a fost dirijată şi monitorizată de bibliotecari experimentaţi, precum: Juşco Alexandra, Tcaciuc Vera, Guleac Eugenia, Cebotari Galina şi Sîlchina Axenia.

Cu prilejul acestui mare eveniment s-au organizat în perioada 19-20 septembrie 2016 Zilele Bibliotecii Publice Ciorescu.

La ceremonia de inaugurare a sărbătorii au fost invitaţi oameni celebri din localitate cu notorietate locală şi nu numai. Aceştia au fost cei care au apelat cel mai des la bibliotecă, creînd în loc alte cărţi noi pentru ea.

Este vorba de vicepreşedintele ASM din RM, doctor habilitat în drept, professor universitar, autor al mai multor monografii şi manuale pentru universităţi, autor de articole ştiinţifice - domnul Ion Guceac care a prezentat o expoziţie a scrierilor sale; dl Radu Mihai, profesor de Limbă Engleză care a prezentat audienţei mai multe dicţionare de limbă engleză déjà publicate şi unul care îşi aşteaptă sponsorii.

Şi-au mai expus lucrările şi alţi profesori ai Liceului Teoretic “N. Bălcescu”: dna Viorela Guceac un ghid pentru învăţătorii claselor primare, dna Ana-Tverdohleb, autor de manuale de educaţie tehnologică, dl Bragari Nicolae, director al Liceului Teoretic “N. Bălcescu”, autorul manualului de Integrare Europeană, dna Estela Barbu, profesoară de Limbă şi Literatură Română autoarea unei cărţi despre profesori.

În contextual acestui eveniment istoric de amploare primarul comunei Ciorescu, dl Ion Scripnic în mesajul său de felicitare, a adus mai multe mulţumiri celor care au contribuit la funcţionalitatea normală bibliotecii, înmînînd diploma de merit bibliotecarilor.

Cu diploma de gradul I a fost apreciată doamna Eugenia Guleac care a mîngîiat fiecare carte de pe raft, ştergîndu-I praful şi, desigur, citidu-le aproape pe fiecare.

IMG 6383 

Cu diploma de gradul II au fost appreciate bibliotecarele: Speteţcaia Eugenia, bibliotecara Liceului Teoretic “N. Bălcescu”, care are mai mult de 40 de ani lucraţi în bibliotecă, dna Tcaciuc Vera, 10 ani lucraţi la Biblioteca Publică Ciorescu şi Sîlchina Axenia de asemena.

Un cadou binevenit în biblioteca a fost calculatorul donat de primarul comunei Ciorescu, un obiect inevitabil actulamente în biblioteci, care va facilita lucrul copiilor şi accesul la cartoteca bibliotecii.

În cadrul prestigioasei manifestări şi-a prezentat expoziţia artistul plastic din localitate, Membru al Asociaţiilor Mondiale de Arte UNESCO, Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova – dl Bonta Aurel, cu un vernisaj a lucrărilor de grafică şi fiul acestuia Bonta David, cu o expoziţie de pictură
        IMG 6416   IMG 6433

O prezenţă specială în cadrul evenimentului a fost personalitatea părintelui Vasile Stamati, parohul bisericii “ Sfînta Cuvioasa Parascheva” care a binecuvîntat cu multă dragoste pe copii şi pe toţi cei prezenţi ca să nu iute de cuvîntul Domnului, aflînd răspuns la întrebări doar citind cărţi bune, de suflet.

            Da, putem afirma cu certitudine, că sunt biblioteci mari, care pot fi străbătute ore în şir, sau să urci cu ascensorul; sînt biblioteci mici, care pot fi străbătute doar în cîteva minute, dar toate au aceeaşi misiune – de a se dedica cărţii şi cititorului.

                    Bine aţi venit în Împărăţia Bibliotecii!

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup