• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

27 octombrie 2017 - Hramul localităţii Ciorescu
– 106 ani de la fondarea Hramului Bisericii "Sfânta Cuvioasa Parascheva
capture-20171109-7

Anul acesta satul Ciorescu a sărbătorit Hramul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” într-un mod mai special, sau, mai bine zis, a fost unul bogat în evenimente.

Sărbătoarea a început aşa, cum se cuvine tradiţiei, de la Sfânta Biserică, unde şi mic şi mare i-au adus mulţumiri Cuvioasei Parascheva pentru binefacerile primite zi de zi. Au venit chiar şi un grup de copilaşi de la grădiniţa nr.220 pentru a spune cea sfântă rugăciune şi a se ruga pentru părinţi, pentru familie, pentru sat şi ţară. Programul zilei a continuat cu mare eveniment pentru localitate şi anume - Inaugurarea Bulevardului Constantin Negruzzi din satul Ciorescu.

Construit într-un timp foarte scurt, a ajuns să fie inaugurat, cu Binecuvântarea Domnului şi Maicii Noastre Mult folositoare – Cuvioasa Parascheva, în zi de mare sărbătoare – căci astăzi sărbătorim şi 106 ani de la fondare Bisericii Sfânta Cuviasa Parascheva din localitate. Construcţia acestui bulevard s-a realizat la marea dorinţă a locuitorilor comunei Ciorescu, care de zeci de ani aşteaptă şi visează să meargă pe un drum nou.

 

Şi toate au fost posibile datorită insistenţei primarului comunei Ciorescu de a pune în practică visul locuitorilor de aici, dar şi graţie conlucrării fructuoase cu instituţiile de stat care ne-au acordat suportul necesar şi un sprijin enorm în construcţia acestui minunat bulevard la momentul potrivit.capture-20171109-2

La momentul inaugurării au fost prezenţi: Viceprim-ministru, Ministru al Economiei şi Infrastructurii – Octavian Calmîc, Secretarul Guvernului – dl Iurie Cazacu, dl Primar interimar al Municipiului Chişinău - Nistor Grozavu, primarul or. Cricova, dl Valentin Guţanu, primarul de Stăuceni, dl Valentin Sîtnic, doamna primar a satului Coloniţa- Zaporojan Angela, de asemenea antreprenorul SRL “Dromas-Cons”, dl Dacin Piotr, cu ajutorul căruia s-au realizat lucrările în timp şi calitativ, dl Matei Dăscălescu, director al SRL“Lăcătuş”. 

Înainte de momentul Inaugurării, parohul Bisericii din localitate, Vasile Stamati, a înălţat un Tedeum de binecuvântare şi sfinţire a acestui drum nou. Momentul tăierii panglicii a fost oficiat de către Viceprim-ministru, Ministru al Economiei şi Infrastructurii – Octavian Calmîc, Primarul Comunei Ciorescu, dl Ion Scripnic şi antepenorul SRL “Dromas-Cons” - Dacin Piotr. Cu mesaje de felicitare şi de apreciere a celor realizate, s-a adresat locuitorilor dl Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei şi Infrastructurii, menţionând că APL este, în primul rând, în sprijinul societăţii, şi să demonstrăm mereu cu argumente că tot ce se face, este spre binele şi prosperarea localităţii.
capture-20171109

Cu acest minunat prilej şi dl Primar al comunei Ciorescu a ţinut să aducă sincere mulţumiri Primăriei municipiului Chişinău şi Guvernului RM pentru susţinere în realizarea acestui proiect şi nu numai. În luarea sa de cuvânt, dumnealui, a adus în semn de apreciere diplome de mulţumire pentru efortul considerabil depus în realizarea proiectului în timp, persoanelor care au stat zi şi noapte pe acest drum şi au verificat orice detaliu, ca să ajungem la efectul scontat. Aceştia sunt: Directorul Întreprinderii “Dromas-Cons” – Dacin Piotr, Directorul SRL “Lăcătuş” – Matei Dăscălescu şi Viceprimarul Comunei Ciorescu – dl Slobozianu Victor.
capture-20171109-171256

         După momentul inaugurării oficiale, locuitorii satului, de la mic la mare, au testat la propriu cât e de bine să mergi, să dansezi pe un drum nou, bine construit. Aici dansatorii Şcolii de Arte i-au invitat pe toţi la o horă, iar cei mai mici au testat cu maşinuţele lor cum se circulă, ca puţin mai târziu, tot pe acest drum, să se întreacă cei mai puternici vitezomani –baikerii.

 capture-20171109-171345

În fiecare zi a anului LOCUL NOSTRU drag de vis şi zăbovire e – ACASĂ.

ACASA SUFLETELOR NOASTRE –

CIORESCU

                Or, tocmai aşa trebuie să simtă fiecare locuitor al ţării noastre. Şi pentru ca să se simtă cu adevărat mai bine, sărbătoarea a continuat în Scuarul Şcolii de Arte cu un concert grandios, prezentat de instituţiile de învăţământ din localitate.
capture-20171109-171417

                  În deschiderea programului festiv au luat parte înalţii oficiali din Guvern - Viceprim-ministru, Ministru al Economiei şi Infrastructurii – Octavian Calmîc, Secretarul Guvernului – Iurie Cazacu, Primarul interimar al municipiului Chişinău – dl Nistor Grozavu, primarii din componenţa municipiului Chişinău: dl Valentin Guţanu – primar de Cricova, Valentin Sîtnic- primar de Stăuceni, primarul localităţii Coloniţa – dna Zaporojan Angela, consilierii din consiliul local Ciorescu. 

Cu urări de bine, felicitări şi înalte aprecieri pentru acţiunile frumoase realizate în comuna Ciorescu s-au adresat locuitorilor – dl Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei şi Infrastructurii, Primarul interimar al municipiului Chişinău – dl Nistor Grozavu şi primarul localităţii vecine – Valentin Guţanu, primar de Cricova, care la fiecare vizită în satul Ciorescu, primeşte noi emoţii pozitive şi frumoase, în rezultatul transformărilor efectuate la nivel de localitate an de an.

        E şi firesc, ca într-o aşa mare sărbătoare, să-l avem alături de noi, în scenă pe parohul bisericii din localitate – Cuvioşia Sa, părintele Vasile Stamati, care a adus un elogiu şi o mulţumire Sfintei ocrotitoare – neamului românesc şi a sătucului nostru – Sfânta Cuvioasa Parascheva, cea care ne poartă grijile şi ne alungă tristeţile şi se roagă neîncetat pentu binele nostru. Evident, că cu mult drag a fost aşteptat discursul primarului Comunei Ciorescu, care a menţionat, că scopul principalal unui primar, aflat în fruntea APL, în primul rând, e prosperarea localităţii, asigurarea ei cu toate condiţiile necesare unui trai.decent.  capture-20171109-171449

                În acest context, dumnealui a mulţumit întâi de toate – Guvernului RM, exprimată printr-o scrisoare de gratitudine, adresată Prim-ministrului RM – Pavel Filip şi drept mulţumire pentru ruga inifinită către Domnul pentru noi toţi, creştinii,     i-a înmânat şi parohului bisericii “Sfânta Cuvioasa Parascheva” o diplomă de mulţumire. Tot la capitolul premieri, dl primar a felicitat cu diplome şi premii băneşti pe:

Cel mai tânăr locuitor al satului Ciorescu – Manic Patricia;

Cea mai tânără familie – Taranenco Dumitru şi Irina;

Familia care a împlinit în acest an – Jubileul de 50 ani de la căsnicie – Macarov Efimia şi Tudor.

         Programul de sărbătoare a continuat toată ziua de dimineaţă până seara şi chiar a doua zi. Dar imediat după finalizarea concertului prezentat cu artişti din localitate, a demarat cel mai aşteptat concurs al sărbătorii – tombolă cu extragere. Ca ceva mai târziu publicul să asiste la un adevărat spectacol de voie bună şi veselie, pezentat de artiştii teatrului epic şi etnofolcloric “Ion Creangă” din Chişinău. capture-20171109-171514

Atât de bine s-au distrat oaspeţii la acest spectacol că nu credeau că timpul s-a epuizat, însă programul cu surprize a culminat către ora 22.00, când în scenă a urcat din nou Primarul Comunei Ciorescu – dl Ion Scripnic, felicitându-I pe toţi cu acest minunat eveniment, anunţând alte două cadouri de sărbătoare pentu toţi şi în acel moment s-a lansat feeria focurilor de artificii, de i-a surprins pe toţi cei prezenţi. Imediat, însă domnul primar a invitat în scenă o altă surpriză pentru astfel de evenimente, prezentându-l pe Cavalerul Republicii şi Artist al Poporului – interpretul Ion Suruceanu. Atât de mult şi-a dorit publicul să-l asculte pe acest îndrăgit “Celentano” al nostru, că fanii urcau în scenă să fredoneze melodiile de altă dată, alături de scumpul interpet. Seara a continuat cu un program bogat şi inedit prezentat de formaţia de muzică uşoară “Drâmba”. Şi au dansat şi au cânta, până când ploaia nu i-a alungat acasă, abia când s-a început o nouă zi.     
capture-20171109-171543

         Acestă nouă zi a continuat cu distracţii atât pentru copii, cât şi pentru maturi. Căci era tocmai zi de sâmbătă, când copii împreună cu părinţii au ieşit la o plimbare de neuitat – cu trenuţul copilăriei prin Ciorescu. De cum s-a auzit că tenuţul a sosit la primărie, cât ai clipi s-au aranjat la rând să aştepte vagonul însoţit de Mickey Mouse. Şi aşa s-au plimbat cu trenuţul până s-a întunecat de-a binelea. Iar de cum trenuţul a s-a deplasat spre o altă destinaţie, distracţia de sărbătoare a început tot în Scuarul Şcolii de Arte, unde locuitorii au fost invitaţi să vizioneze un film în aer liber, o producţie autohtonă “Nunta în Basarabia”, după care seara a continuat cu un program de discotecă pentru toate vârstele.  
capture-20171109-171604

         Pe parcursul ambelor zile centrul localităţii a fost împânzit de distracţii pentu copii cu expoziţii, master-clasuri, jucării, topogane, maşinuţe, bătute, vată dulce, etc.  

         Evident din cadrul sărbătorii nu au lipsit nici competiţiile sportive demarate la fotbal, alergări, ciclism şi desigur la trânta moldovenească. Unde s-au bătut la sensul propriu al cuvântului pentru cocoş, iepure şi berbec. Astfel ca până la urmă câştigători s-au dovedit a fi:

Trânta la cocoşi: - Covalschi Andrei, Falicovschi Vadim, Andrievschi Grigore;

Trânta la iepure: - Balan Sorin;

Trânta la berbec: - Cernat Valdimir

         Având în vedere implicarea mai multor actori în organizarea şi pregătirea satului de sărbătoare, primarul comunei Ciorescu adduce sincere mulţumiri tuturor instituţiilor din localitate şi în special “Regiei Comunal-Locative Ciorescu”, pentru conlucrare eficientă şi rezultate frumoase.

Aşadar să nu uităm:

La noi sunt toate– TOATE SFINTE

Cu vremi de vremi, cu vremuri noi.

Aici, ni-I vatra şi-I aleasă

şi dragă ni-I şi scumpă ni-I

Nu că-I bogată şi frumoasă,

Dar că-I pe voia inimii.

capture-20171109-171636

La mulţi ani, satul meu, Ciorescu!

Să ne trăieşti mulţi ani!

Cu aleasă consideraţie,

primarul Comunei Ciorescu, Ion Scripnic

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup