• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti

“Satul fără Biserică e ca omul fără inimă”

 0

Iniţial, pe la 1806, a fost construită o bisericuţă mică, din lemn, iar peste câţiva ani, pe acelaşi loc, în 1817 se înalţă alta din piatră. Anul acesta, la data de 28 august 2017 s-au împlinit 2 secole de credinţă înlălţată Domnului neîncetat de când Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Goian, Comuna Ciorescu a fost fondată. Şi este adevărat că Biserica a funcţionat neîntrerupt, în pofida regimurilor politice care s-au perindat în istorie de-a lungul timpului.

În această binecuvântată zi numeroşi oaspeţi au venit să sărbătorească alături de locuitorii satului Goian.

 

5 6

Mesaje de felicitare cu prilejul acestei minunate sărbători a avut Primarul Comunei Ciorescu, dl Ion Scripnic şi reprezentanţii Consiliului Comunal Ciorescu. Domnul Primar, în discursul său a menţionat că „Biserica este altarul de credinţă şi cultură al satului, al neamului. Noi, datorită înaintaşilor am moştenit acest minunat şi binecuvântat lăcaş. Să urmăm exemplul strămoşilor şi în continuare să facem ca ea să existe, iar noi să avem grijă să o păstrăm. Căci cu ajutorul Domnului, după o reparaţie capitală, să ajungem într-o sfântă zi ca să o sfinţim”. De asemenea dumnealui a ţinut din numele Administraţiei Publice Locale, să aducă câteva daruri locuitorilor cu prilejul acestui minunat eveniment.

7  8

În primul rând, dl Primar a informat locuitorii, că Primăria Comunei Ciorescu în colaboare cu Î.S. „Poşta Moldovei” a elaborat o carte poştală aniversară inedită pentru istoria localităţii, unde este reprezentată imaginea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate şi care nu e doar o simplă fotografie, dar e o părticică mică din istoria Bisericii noastre.

O altă surpriză, mai bine-zis un dar de zile mari, a fost procurarea unui set de aparataj muzical pentru Casa de Cultură din satul Goian. De acum înainte vor avea posibilitate să înveţe a cânta toţi doritorii satului, ori de câte ori vor avea dorinţa.    

  Dar surprizele nu se termină aici. În special cu prilejul acestei manifestări, pentru toţi copiii satului a fost instalat un topogan gratuit, unde copiii s-au distrat până seara târziu.

   1    2

Sătenii au rămas foarte mulţumiţi şi încântaţi de sărbătoare. Căci pe lângă evenimentele sportive precum, fotbal, tragerea otgonului, ridicarea greutăţii şi trânta moldovenească, pentru prima dată s-a organizat o tombolă aniversară, unde au fost puse în joc mai multe electrocasnice. Cu câte emoţii fiecare dintre cei prezenţi spera ca următorul bilet să fie numărul lui câştigător.

3  4  

Totuşi, numeni nu a avut de pierdut, căci peste puţin timp, după extragerea loteriei s-a lansat un show incomparabil de artificii.

Şi chiar în momentul lansării artificiilor băştinaşii din satul Goian au fost plăcuţi surprinşi când au văzut că în scenă a urcat marele arrtist emerit al poporului – îndrăgitul interpret de muzică uşoară - Ion Suruceanu. Şi au fredonat, şi au dansat după melodiile de altă dată, dar au şi făcut poze şi i-au strâns mâna interpretului cu o voce inconfundabilă.

 9

Sătenii îşi exprimau emoţiile de bucurie şi mulţumire, zicând că niciodată nu s-a mai organizat o aşa mare sărbătoare în sat.

Fie ca rugăciunile şi binecuvântările Maicii Domnului 
să ne ajute şi să ne îndrumeze a toate faptele cele bune!
Cu deosebită consideraţie, 

    Primarul Comunei Ciorescu, 
  Ion Scripnic

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup