• Bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centul localităţii
  • Formaţia folclorică „Basarabencele”, cond. art. - Emilia Rusu
  • Răstignirea de la intersecţia străzilor Moldova ridicată spre lauda Sfintei Cuvioase Parascheva
  • RC „Ciorescu-Rugby” - campioni la Moscova, 28 iunie 2013
  • Puţinii veterani rămaşi în viaţă lîngă monumentul Eroului necunoscut în parcul din centrul localităţii, alături de primarul comunei Ciorescu – Ino Scripnic, 08.05.2014
  • Tăierea panglicii de la Inaugurarea complexului sportiv – FUTSAL ARENA FMF, 15.11.2014
  • Biserica „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu
  • Sfinţirea pietrei de temelie a unui sfînt locaş în satul Făureşti, 21 mai 2014;
  • Biserica "Sfîntul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul" din s. Făureşti
foc

 9mai

 

         S-au scurs deja 71 de ani, ca un vis de groază, de cînd au încetat să se mai audă bubuituri, explozii, plînsete, gemete de durere şi bocete, aproape în fiecare colţ al lumii. Milioane de oameni au rămas pentru totdeauna în pămînturi străine, alte milioane de oameni încă şi acum îi mai caută: cineva fratele, altul pe tata, bunelul, bunica, mama, sora, copilul, vatra, casa, neamul…

Şi, Doamne, cîtă jale a mai fost, cît sînge a mai curs pe apele rîurilor şi rănile încă nu s-au tămăduit…Un război crunt a nimicit sate, oraşe, vieţi de oameni.             Firul vieţii a continuat însă, surîsul fericit pe feţele oamenilor a apărut din nou, doar la vestea că războiul a luat sfîrşit. Şi ce bucurie poate fi mai mare decît atunci cînd e PACE în ţară, în lume?

E PACE deja de 71 de ani. Şi an de an, noi, generaţiile, care au ştiut şi nu au cunoscut ce-i războiul, îi comemorăm pe cei plecaţi pe front şi nu s-au mai întors şi le mulţumim celor care au revenit la vatră şi ne povestesc despre momentele de groază pe care le-au trăit. Puţini sunt cei care au mai rămas.

IMG 5517 IMG 5582

         În acest context, Sîmbătă, 7 mai 2016, primăria comunei Ciorescu a organizat un omagiu celor căzuţi şi celor care s-au întors din cel mai sângeros război. Doar 4 din cei 5 veterani rămai în viaţă au putut să asiste la eveniment - Vasiliu Alexei, Lîsîi Ivan, Donţul Nicolai şi Osipov Vasilii.
         Domnul primar, Ion Scripnic, în mesajul său de deschidere şi de felicitare a anunţat un moment de reculegere pentru cei ce nu mai sînt, a adus o plecăciune enormă în faţa tuturor veteranilor mulţumindu-le în parte pentru curaj şi vitejie, promiţînd cu demnitate şi devotament, ca un adevărat patriot al neamului, că “ Voi duce mesajul de pomenire atît timp cît voi fi…”. De asemenea dumnealui a ţinut să strîngă mîna fiecărui veteran, înmînîndu-le cîte o diplomă aniversară, o fotografie şi un ajutor bănesc.

   În cadrul manifestării au mai luat cuvîntul: parohul bisericii “Sfînta Cuvioasa Parascheva”- părintele Vasile Stamati, care a oficiat şi un Tedeum de pomenire lîngă monumentul ostaşului Necunoscut; Cetăţeanul de Onoare al comunei Ciorescu – dl Pleşca Boris şi preşedintele veteranilor din comuna Ciorescu, dl Arabadji Stepan. 

IMG 5815  IMG 5784

   Elevii de la instituţiile din localitate s-au străduit, prin interpretarea pieselor despre război, să aducă în amintirea veteranilor momentele trăite cîndva, iar celor prezenţi să-i facă să-şi imagineze cum a fost.                                                             Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentele Ostaşului Necunoscut şi la monumentul lui Ştefan cel Mare.

    9 mai este considerată Ziua Păcii, a concilierii. Pacea, liniştea şi libertatea – iată cele mai preţioase valori ale omenirii pentru care parinţii, buneii sau strabuneii noştri şi-au dat viaţa!

IMG 5876

Să nu uităm să-i comemorăm prin clipe de adâncă tăcere.

Cu   deosebită admiraţie şi stimă,

                                       PRIMAR      ION SCRIPNIC

 

 

Design şi programare de  " VIKWEB "

 
Fisierul contor.txt nu a fost gasit
Vizitatori - 1
Accesari - 1
Susup